Главная » 2011 » Лютий » 10 » Міносвіти роз’яснило порядок застосування нового положення про атестацію вчителів


Міністерство освіти надало роз’яснення щодо практичного застосування деяких норм Типового положення про атестацію педагогічних працівників

Про це йдеться у відповідному листі міністерства, що надісланий на адреси регіональних управлінь освіти та інститутів післядипломної педагогічної освіти, враховуючи численні звернення педагогічних працівників.

В роз’ясненні зазначається, що з метою захисту трудових прав вчителів та викладачів, які мають педагогічне навантаження з кількох предметів, передбачено, що вони атестуються лише з того предмета, який викладають за спеціальністю.

Необхідною умовою при цьому є обов’язкове підвищення кваліфікації з тих навчальних дисциплін, які вчитель викладає.

Враховуючи те, що нове Типове положення набрало чинності 30 грудня 2010 року, тобто вже після розподілу педагогічного навантаження вчителів у загальноосвітніх навчальних закладах, а також керуючись принципом неприпустимості зворотної дії в часі законів та інших нормативно-правових актів, при оплаті праці вчителів, які викладають два і більше предметів, до кінця поточного навчального року слід застосовувати правила, встановлені пунктом 2.6. Типового положення про атестацію педагогічних працівників України, затвердженого наказом Міністерства освіти від 20.08.93 №310.

Тобто у таких випадках необхідно керуватися нормативним документом, який діяв на початку навчального року.

У подальшому органам управління освітою спільно з інститутами післядипломної педагогічної освіти необхідно планувати курси підвищення кваліфікації вчителів, які викладають два і більше навчальних предметів, застосовуючи очно-дистанційні, дистанційні, варіативні та інші форми навчання, які б органічно взаємоузгоджувалися з процедурою атестації педагогічних працівників, йдеться в роз’ясненні МОН.

Додатково див.:




Щодо запитань про порядок атестації педагогічних працівників, які на початку навчального року подали заяви про відмову від чергової атестації, у міністерстві зазначили, що відповідно до Закону України "Про загальну середню освіту", атестація педагогічних працівників загальноосвітніх навчальних закладів є обов’язковою і здійснюється, як правило, один раз на п’ять років.

З огляду на викладене, відмова від атестації не допускається з дня набрання чинності Законом України "Про загальну середню освіту".


Категория: Новини освіти | Просмотров: 2652 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 2.0/1 |
Всего комментариев: 2
Написал Наташа,[Материал] 17.03.2011
В дошкільному навчальному закладі працюю 23 роки. За фахом - вихователь дошкыльного закладу, вчитель початкових класыв. У 2009 році була переведена на посаду вихователя-методиста на 0,5 ставки (кваліфікаційна категорія спеціаліст) та за мною було залишено 0,5 ставки вихователя (вища кваліфікаційна категорія). У 2010 році пройшла атестацію як вихователь, за результатами якої мені було підтверджено вищу кваліфікаційну категорію та присвоєно педагогічне звання "вихователь-методист". Планую пройти атестацію у 2011 році по посаді вихователь-методист. Яку кваліфікаційну категорію заслуговую, підтвердження вищої, згідно п 3.22 Типового положення про атестацію педагогічних працівників чи встановлення першої, як було вказано мною в заяві у жовтні 2010 року? В п.3.22 положення йдеться про методиста.Чи відносяться до даної категорії вихователі-методисти дошкільних закладів? Дякую!

Написал Waljuscha,[Материал] 21.02.2011
Дайте, будь ласка, відповідь на таке питання: згідно з положенням про атестацію педагогічних працівників, прийнятим у 1993 р, до 10 жовтня мною була подана заява на позачергову атестацію у 2011 році (рік попередньої, теж позачергової атестації 2008). До прийняття нового положення у мене був звичайний атестаційний період. Згідно з новим положенням я не маю права атестуватися через 2 роки після попередньої атестації на позачергову. Який вихід із даної ситуації? Чи можлива у такому разі позачергова атестація? Чи мають право атестувати мене в цьому році, так як заява була прийнята, коли нове положення не вступило в дію. Чи мені необхідно, не завершивши атестаційного періоду, відмовитися від атестації? Щиро дякую



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат