Главная » 2009 » Грудень » 4 » Українські вчені беруть участь в експериментах на Великому адронному колайдері

П'ятеро українських науковців впродовж минулого місяця разом з колегами з інших країн відновлювали роботу адронного колайдера.
У створенні детектора ALICE для колайдера активну участь взяли українські вчені. У Харкові виготовляли сцинтиляційні матеріали для унікального детектора. Серед авторів першої статті, присвяченої спостереженням протон-протонних зіткнень при величезних (але аж ніяк не найбільших можливих для колайдера) енергіях у 900 гігаелектронвольтів для "Європейського фізичного журналу" є п'ятеро українців на чолі з відомим українським фізиком-теоретиком, працівником Інституту теоретичної фізики імені Миколи Боголюбова НАН України професором Геннадієм Зинов'євим.
Учені з усього світу не покидають спроб відтворити умови розвитку нашого Всесвіту відразу після Великого вибуху. Першу статтю про результати експериментів було прийнято до друку через 2 години після її отримання редакцією. А серед подяк на адресу різних національних європейських інституцій наприкінці статті міститься й подяка на адресу Міністерства освіти і науки України.
Як повідомив заступник міністра освіти і науки України доктор фізико-математичних наук Максим Стріха, сьогодні опрацьовується текст Меморандуму про співпрацю між Міністерством освіти і науки України і Європейською організацією ядерних досліджень (CERN). Основними напрямками співпраці між Україною і CERN мають стати участь українських науковців у опрацюванні (зокрема з використанням мережі GRID) наукових результатів, отриманих на колайдері, участь українських наукових установ у вдосконаленні самого колайдера, використання можливостей CERN для підготовки молодих висококласних фахівців.
Прес-служба


Категория: Новини освіти | Просмотров: 1395 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат