Главная » 2010 » Червень » 15 » У Верховній раді зареєстровано законопроект, що пропонує ввести 11-річну систему середньої освіти

У Верховній раді зареєстровано законопроект, що пропонує ввести 11-річну систему середньої освіти, а також обов'язкову дошкільну освіту.

Авторами документу є депутати Мартинюк, Самойлик (Комуністична партія), Зарубінський (Блок Литвина) і Максим Луцький (Партія регіонів).

Зокрема, депутати пропонують законодавчо установити, що термін отримання повної загальної середньої освіти становить 11 років, у тому числі в загальноосвітніх навчальних установах 1-го ступеня (початкова школа) - 4 роки, 2-го ступеня (основна школа) - 5 років, 3-го ступеня (старша школа, як правило, із профільним напрямком навчання) - 2 роки.

Крім того, пропонується встановити, що дитина може отримувати дошкільну освіту в родині до досягнення 5-річного віку, а держава має забезпечувати обов'язкову дошкільну освіту дітей старшого дошкільного віку.

Також автори пропонують виключити із закону про середню освіту положення, відповідно до яких тривалість навчального року в загальноосвітніх навчальних установах 1-го ступеня не може бути меншою як 175 робочих днів, 3-го ступеня - 190 робочих днів, без урахування часу на здачу перевідних і випускних іспитів.

Як повідомлялося, міністр освіти Дмитро Табачник вважає, що альтернативою 12-річній середній освіті може стати повернення до 11-річної середньої освіти і введення обов'язкової однорічної дошкільної освіти.

Водночас, голова парламентського комітету з питань науки і освіти Володимир Полохало застеріг, що у разі повернення до 11-річної системи середньої освіти, вітчизняні атестати про середню освіту не визнаватимуться в інших країнах.

Як повідомлялося раніше, минулого тижня Німеччиною прокотилася хвиля акцій протесту студентів і школярів, однією з вимог яких було невдоволення скороченням термінів гімназійної освіти з 13 до 12 років, що на думку ініціаторів протесту перевантажує шкільну програму.


Категория: Новини освіти | Просмотров: 1243 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат