Главная » 2010 » Грудень » 23 » Профспілки звинуватили уряд у антисоціальних кроках

Профспілки звинуватили уряд у антисоціальних кроках
Галузеві профспілки звернулися до голови Верховної Ради з приводу норм проекту Закону "Про державний бюджет на 2011 рік"

Звернення підписане головою ФПУ та керівниками профспілок працівників бюджетних галузей, з метою перегляду видатків Державного бюджету на потреби відповідних галузей.

В зверненні зазначається, що профспілки розцінюють показники бюджету, передбачені в проекті щодо фінансування галузей бюджетної сфери, як антисоціальні кроки уряду, які суперечать раніше прийнятим деклараціям і рішенням основних інституцій держави.

В документі зокрема зауважується, що положення законопроекту, поданого Кабміном на розгляд парламенту, свідчать про те, що видатки на освіту не відповідають положенням Закону "Про освіту".

Їх недостатність впродовж останніх років унеможливила створення гідних умов для перебігу навчального процесу, здобуття якісної безоплатної освіти, реалізації законодавчо гарантованого рівня оплати праці працівників галузі, забезпечення житлово-побутових умов працівників і студентів, йдеться в документі.

Члени профспілок заявляють, що їх не влаштовують прогнозовані Кабміном перспективи підвищення окладу (ставки) працівника першого тарифного розряду, як основи Єдиної тарифної сітки в оплаті праці бюджетників.

Так, йдеться у зверненні, з 1 січня 2011 року при законодавчо встановленому розмірі мінімальної зарплати 941 грн, базовий оклад ЄТС заплановано встановити на рівні 613 грн (65,1%), що свідчить про те, що будь-якого його наближення до рівня мінімальної заробітної плати не відбувається.

В профспілках підкреслюють, що це призводить до повного розбалансування Єдиної тарифної сітки та руйнації диференційованої оплати праці працівників залежно від рівня кваліфікації, освіти та ступеня відповідальності за виконання робіт й свідчить про "подвійні гарантії" в державі. Все це відбувається за умови понад десятирічного не забезпечення державних гарантій з оплати праці, передбачених законодавством.

Окрім того, профспілки вкрай стурбовані намірами уряду запровадити антисоціальні кроки, що призведуть до закриття та перепрофілювання закладів освіти, охорони здоров’я, соціально-культурної сфери й погіршення рівня життя працівників та їхніх сімей, а також негативно вплинуть на становище фактично всіх верств населення, особливо у сільський місцевості.

Профспілкові організації зазначають, що розгляд проекту Держбюджету-2011 проведено урядом без дотримання принципів соціального партнерства.

Непродумані антисоціальні пропозиції уряду можуть спровокувати нестабільність в державі, яка призведе до соціального вибуху в суспільстві, йдеться в документі.

У зверненні до Володимира Литвина, профспілки бюджетних галузей наголошують на необхідності обговорення ситуації, що склалася,


Категория: Новини освіти | Просмотров: 1258 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат