Главная » 2010 » Липень » 15 » Профспілки обурені ситуацією із зарплатою бюджетників

Профспілки заявляють про порушення прав працівників бюджетної сфери, зокрема, щодо встановлення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду за ЄТС на рівні нижче мінімальної заробітної плати

Про це йдеться у спільному листі профспілкових організацій до Президента України.

Як зазначається у листі, проектом постанови Кабміну "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2001 року №1298" передбачається підвищення з 1 липня 2010 року розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника першого тарифного розряду за ЄТС з 567 грн до 570 грн, при розмірі мінімальної заробітної плати – 888 грн.

На переконання профспілкових організацій, запропоновані законодавчі зміни є неприйнятними з огляду на те, що "вони істотно звужують конституційні права працівників бюджетної сфери на гідну оплату праці, що призводить до щомісячної втрати заробітної плати працівниками бюджетної сфери".

"Реалізація пропозицій уряду на практиці призведе до вкрай негативних суспільних наслідків, зокрема, до розбалансування системи оплати праці у бюджетній сфері, нівелювання диференціації між посадовими окладами кваліфікованих і некваліфікованих працівників, виникнення колективних трудових спорів", - наголошують у профспілках.

Водночас у профспілках звертають увагу на те, що представники уряду при проведенні колективних переговорів з метою укладання Генеральної угоди на новий термін, категорично проти включення до її змісту питань щодо колективно-договірного врегулювання оплати праці працівників бюджетної сфери, що є порушенням норм національного та міжнародного законодавства.

"Виходячи з викладеного, звертаємось до Вас як до гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина з проханням врахувати нашу позицію, зобов’язати уряд не допустити ухвалення рішень, спрямованих на руйнацію системи оплати праці працівників бюджетної сфери, а у разі прийняття зупинити дію таких урядових рішень", - підсумовується у листі до Президента України.

Як повідомлялось раніше, ставка заробітної плати вчителя школи, викладача професійно-технічного та вищого навчального закладу I-II рівнів акредитації, вихователя ясел-садка після закінчення вищого навчального закладу лише на 41 грн перевищує посадовий оклад двірника, сторожа або прибиральника приміщень.

Нагадаємо, у травні Міносвіти оприлюднило нові розміри посадових окладів працівників навчальних закладів, які встановлені з 1 січня та 1 квітня 2010 року.


Категория: Новини освіти | Просмотров: 1263 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат