Главная » 2010 » Грудень » 7 » Профспілки: Мінфін ініціює масштабні порушення прав освітян, студентів та учнів


Одним з проектів Міністерства фінансів України пропонується різке зниження заробітної плати працівників освіти, скорочення робочих місць, обмеження соціальних гарантій тощо

Про це йдеться у листі Федерації профспілок України до прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Як зазначається у листі, Президія Федерації профспілок України вкрай стурбована ініціативами Міністерства фінансів України щодо масштабної ліквідації закладів освіти, охорони здоров'я, культури, які надають громадянам соціально значущі та гарантовані державою послуги, та звуження обсягу існуючих прав працівників бюджетної сфери.

У черговий раз, йдеться у листі, Міністр фінансів України Ярошенко Ф.О. на порушення загальновизнаних норм соціального діалогу, без попередніх консультацій із соціальними партнерами вніс на засідання урядового комітету проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про затвердження Плану заходів з підготовки та внесення змін до деяких нормативно-правових актів щодо удосконалення надання бюджетними установами якісних послуг, гарантованих державою".

Проектом пропонується різке зниження заробітної плати працівників, скорочення робочих місць, обмеження соціальних гарантій тощо, зазначають у Профспілці.

Зокрема, Мінфін пропонує внести зміни до Законів України "Про пріоритетність соціального розвитку села та агропромислового комплексу в народному господарстві", "Про загальну середню освіту", "Про дошкільну освіту", "Про місцеве самоврядування в Україні", а також до постанови Верховної Ради України "Про впровадження мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості" стосовно призупинення дії норм, якими заборонено ліквідацію, реорганізацію та перепрофілювання загальноосвітніх, дошкільних, інших закладів освіти сільської місцевості".

Як зазначається у листі Профспілки, зміни передбачають закриття навчальних закладів сільської місцевості, зменшення кількості годин в навчальних планах загальноосвітніх навчальних закладів, збільшення норми наповнюваності класів у загальноосвітніх навчальних закладах та груп у дошкільних і позашкільних навчальних закладах, встановлення надбавок за престижність праці лише окремим педагогічним працівникам залежно від особистого внеску в результати роботи.

У профспілці наголошують, що реалізація таких нововведень, призведе до погіршення якості надання освітніх послуг, зменшення заробітної плати педагогічних працівників, їх вивільнення та збільшення чисельності безробітних.

Також, Мінфін пропонує підвищення нормативів кількості студентів на одного викладача у вищих навчальних закладах III-IV рівнів акредитації та введення таких нормативів у навчальних закладах I-II рівнів акредитації, обмеження для студентів та учнів щодо виплати стипендій, а також обмеження кількості пільгових поїздок у транспорті.

У профспілці наголошують, що реалізація внесеної ініціативи загрожує різким обмеженням соціально-економічних прав мільйонів працівників закладів бюджетної сфери та істотно звужує можливості отримання громадянами послуг з охорони здоров'я, освіти, культури тощо.

Тому, Федерація профспілок України пропонує відкликати зазначений проект розпорядження, як такий, що спрямований на масштабне порушення законних прав громадян та несе в собі загрозу соціальної дестабілізації в суспільстві.



Категория: Новини освіти | Просмотров: 1303 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 1.0/1 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат