Главная » 2010 » Квітень » 4 » Мова тестування - мова навчання!


25 березня 2010 року в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулися загальні збори Спілки ректорів вищих навчальних закладів України, в яких взяли участь: Віце-прем'єр-міністр Володимир Семиноженко, Міністр освіти і науки України Дмитро Табачник, народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Катерина Самойлик, президент Національної академії педагогічних наук Василь Кремень, Голова Спілки ректорів вищих навчальних закладів, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський, заступник голови КМДА Віталій Журавський, голова ЦК профспілки працівників освіти і науки України Леонід Сачков, представники Адміністрації Президента України та Секретаріату Кабінету Міністрів, ректори вищих навчальних закладів та представники освітянської сфери.

На порядок денний зазначеного засідання було винесено розгляд питання щодо організації прийому до вищих навчальних закладів України у 2010 році.

Як зазначив Володимир Семиноженко: "Президент поставив перед Урядом завдання: поточний рік має стати не лише роком економічної стабілізації, але й зростання. Наше з вами завдання - разом підняти якість освіти". За його словами, мета освітніх реформ - підготовка якісних кадрів для нової економіки.

Виступаючи перед учасниками загальних зборів, Міністр освіти і науки України Дмитро Табачник акцентував увагу на необхідності проведення роботи над підвищенням якості зовнішнього незалежного оцінювання та вдосконаленням процедури відбору до вищих навчальних закладів.

У ході засідання Міністром висловлено думку щодо необхідності переосмислення системи відбору до вищих навчальних закладів та її запровадження у наступних роках, зокрема, оцінка абітурієнта у майбутньому складатиметься з трьох рівноважливих складових: результатів зовнішнього незалежного оцінювання (до 600 балів); середнього балу шкільного атестату (перерахування за відповідною 200-бальною шкалою); оцінки вищого навчального закладу, для отримання якої не обов'язково проходити додаткове вступне випробування.

"Оцінка вузу залежно від його специфіки може формуватися, як у кращих університетах світу, на підставі творчого есе, тестування на профпридатність і т.д. Це дозволить поліпшити якість відбору абітурієнтів і підвищить вмотивованість учнів до вивчення всіх шкільних предметів. Також буде підвищено авторитет вчителя середньої школи, без чого розмови про якість освіти будуть тільки розмовами", - сказав Дмитро Табачник.

Звертаючись до присутніх, керівник міністерства запропонував, враховуючи практику прийому у попередніх роках, а також побажання ректорів, абітурієнтів і громадськості, розглянути проект змін до Умов прийому до вищих навчальних закладів України у 2010 році.

Крім іншого, вказані зміни стосуватимуться врахування середнього набраного бала документа про повну загальну середню освіту з округленням до десятих частин бала (за 200-бальною шкалою, визначеною МОН).

Дмитро Табачник зазначив, що сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти, видані у 2008, 2009 та 2010 роках будуть чинними впродовж трьох років, хоча абітурієнти не позбавлятимуться добровільного права проходити зовнішнє незалежне оцінювання щорічно.

Міністр також поінформував, що буде регламентовано кількість вищих навчальних закладів і напрямів підготовки, до яких можна подавати документи.

Дмитро Табачник відзначив, що абітурієнтам надаватиметься право брати участь у конкурсі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання або за результатами вступних випробувань з конкурсних предметів у вищому навчальному закладі при вступі на навчання без відриву від виробництва, якщо вступники отримали повну загальну середню освіту у 2007 році і раніше.

За словами Міністра, особи, які не атестовані з української мови та літератури, матимуть можливість складати вступний екзамен з тієї мови, оцінки з якої виставлені в документі про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, за наявності в обраному вищому навчальному закладі педагогічних і науково-педагогічних кадрів.

Також повідомлено, що з метою забезпечення виконання статті 10 Конституції України міністерством підготовлено зміни до минулорічного наказу, відповідно до яких здійснюється переклад тестових завдань кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською, угорською мовами (за винятком тестів з української мови і літератури та іноземних мов).

"Мовою тестування вже цього року буде мова навчання у школі", - заявив Міністр освіти і науки України.

У ході засідання учасниками порушувалися питання щодо обсягу державного замовлення на поточний рік, який, за словами Дмитра Табачника, буде збільшено.

Окрім того, Міністр поінформував присутніх про прикру ситуацію, яка склалась навколо розгляду ліцензійних справ, а саме: на початок 2010 року у міністерстві залишалися нерозглянутими понад 1600 справ з термінами подання ще у 2008-2009 роках. Тому перед МОН стоїть нагальне завдання - впродовж короткого часу вирішити пов'язані з цим питання. Зокрема, вже 30 березня поточного року на розгляд Державної атестаційної комісії буде внесено понад 700 таких справ.

Підсумовуючи свій виступ, Дмитро Табачник закликав усіх залучитися до розробки нових засад освітньої політики, яка гарантуватиме чесну, відкриту й прозору підготовку та проведення вступної кампанії 2010 року.

Ректорським корпусом схвально сприйнято зміни до Умов прийому, а у виступах учасників засідання висловлено сподівання на успішність реформ у системі вищої освіти.

         

Посилання
Контактна інформація

bigmir)net TOP 100


Категория: Новини освіти | Просмотров: 1383 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат