Главная » 2017 » Жовтень » 23 » МОН веде консультації з Австрією, що головуватиме у Раді ЄС, стосовно донесення позиції України щодо статті 7 Закону «Про освіту»

Дуже важливо спростувати міфи про мовну статтю Закону «Про освіту», що були поширені в установах ЄС та Раді Європи. Про це йшлося під час зустрічі Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з Надзвичайним і Повноважним Послом Австрійської Республіки в Україні пані Герміною Поппеллер сьогодні, 23 жовтня 2017 року, в приміщені МОН.

Міністр підкреслила, що наразі тривають переговори стосовно імплементації мовної статті з нацменшинами в Україні, також до перемовин залучені представники відповідних країн.

«Головний їхній страх – що українська мова витіснить рідну мову. Але це не є нашою метою. Діти зможуть з першого до останнього класу навчатися рідною, однак з 5-го класу застосування державної мови буде розширюватися – через білінгвальне навчання та вивчення окремих предметів. Стаття є дуже загальною, чіткіше ми її плануємо виписати у Законі «Про загальну середню освіту» та постановах КМУ. Поки цих документів немає, і це один з факторів, що тривожить наших європейських партнерів. Зараз ми вже розпочали з ними консультації. Відбулися зустрічі з міністрами, що відповідають за освіту – Румунії, Угорщини, Польщі та Молдови, плануємо зустріч з міністром освіти і науки Болгарії. Ми з усіма досягли певного розуміння, з Польщею та Угорщиною навіть домовилися про підписання документів за результатами перемовин. У них буде зафіксовано важливість державної мови як чинника суспільно порозуміння, а також те, що освітні програми будуть узгоджені з нацменшинами. Окремо нагадую, що ми подали статтю 7 на експертизу Венеційської комісії та чекаємо на висновок», – зазначила Лілія Гриневич.


Категория: Новини освіти | Просмотров: 1004 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат