Главная » 2016 » Травень » 4 » Чого навчають у школі

Молодші школярі повинні навчитися порахувати свій бюджет для походу в магазин або зоопарк, а старші - розрахувати відсотки по депозиту або свої податки

Моя стратегічна мета – створити таку  систему освіти, яка допомагатиме дитині, незалежно від її походження і здібностей, стати успішною і знайти своє місце у житті, а дорослим – створить можливості для навчання впродовж життя.

Ми маємо суттєво змінити українську школу, насамперед зміст освіти – чого ми навчаємо дітей. Це має бути  освіта для життя. Ми перейдемо від трансляції величезної кількості знань і вимог відтворювати ці знання, до формування у школярів умінь критично мислити, співпрацювати в команді, вирішувати проблеми, самостійно шукати і аналізувати інформацію, володіти фінансовою грамотністю і навичками підприємництва, бути готовими навчатися впродовж життя.

Хочу підкреслити: фінансова грамотність і підприємництво – це не нові предмети для навчання в школі. Це компетентності, які мають бути розвинені у дітей як результат вивчення, зокрема, математики.  Ми маємо змінити зміст навчання, щоб молодші школярі вміли порахувати свій бюджет походу в магазин чи зоопарк, а старші – вміли розрахувати відсотки за депозитом чи свої податки. Щиро переконана, що школа – це не тільки сума знань, це місце, де закладаються цінності і вони також мають стати частиною змісту освіти.

Одночасно ми маємо підготувати вчителів до викладання осучасненого змісту: змінити підходи до викладання в педагогічних вишах і підвищення кваліфікації вчителів. Новий зміст освіти вимагатиме знання нових сучасних методик та інших підходів до оцінювання знань.
Школа – це не тільки сума знань, це місце, де закладаються цінності

Поряд зі стратегічними завданнями і продовженням реформи вищої освіти, є низка нагальних кризових питань.

До мого приходу в міністерство не були вирішені питання своєчасного забезпечення цьогорічних випускників шкіл атестатами і свідоцтвами. Ми вже ухвалили необхідні рішення і хочу заспокоїти і школи, і випускників, що атестати і свідоцтва будуть видані вчасно. При цьому ми здешевили вартість цих документів і держава зекономить бюджетні кошти. Інше гаряче питання – друк підручників: своєчасно видати підручники для 8-го класу і нарешті допомогти органам місцевого самоврядування закупити підручники для 4 та 7 класів, які досі не доставлені в школи в повному обсязі. Ми маємо терміново вирішити ці нагальні тактичні питання, однак наша стратегічна мета інша: повністю змінити підхід і логістику підготовки і відбору підручників. Тому що, як і зміст освіти,
підручники мають нарешті переорієнтуватися на дитину, на її вікові здібності і особливості, на сучасний зміст.


Категория: Новини освіти | Просмотров: 1256 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат