Главная » 2010 » Березень » 6 » 9 клас Урок 8 Музичні жанри та форми - музично-театральні жанри

Театр і музика...
У кожного із нас ці поняття викликають різні асоціації. Проте, відразу ж відчуваємо приплив позитивниї емоцій.Європейське музично-театральне мистецтво існує вже чотири віки, хоч основи його коріняться в давньому народно-театральному дійстві
(в Італії — комедія дель арте, в Росії — театр «Петрушка», на Україні — вертеп). Опера зародилась в Італії. У гуртку музикантів, поетів, філософів, артистів, що збиралися у графів Барді та Карсі (Флоренція), велися жваві розмови про давньогрецьку драму. Учасники цих зібрань сперечалися, якими були музично-сценічні спектаклі у стародавніх греків. На античні 1сюжети вони й написали перші твори з музикою. І тільки пізніше з'ясувалося, що це не відроджена стародавня трагедія, а новий музично-театральний жанр. Першу оперу, рукопис якої зберігся до наших днів, написав композитор Якопо Пері (поставлена 1600 року).
В основі її — давньогрецька легенда про чарівного музиканта Орфея та його дружину Еврідіку.
Музика... Це не просто звуки, це – гармонія – створена людиною, яка виражає глибокі й складні людські почуття.
 Чудо музичного твору виникає з поєднання написаного композитором, віртуозного виконання й глибини почуттів виконання й залежить від
 вміння слухача сприймати музичні твори.
У кожного народу існували і продовжують існувати особливі, неповторні мелодії, ритми, наспіви. Ми називаємо їх народною музикою чи музичним фольклором, тому що ці твори не мають одного певного автора – вони створювались і удосконалювались віками, виконувались виконавцями з народу, передавались з покоління в покоління.
Народна музика надзвичайно різноманітна – це пов’язано з тим що в минулому вона супроводжувала кожний крок людини: народження, інші важливі життєві моменти, цикли виконуваних робіт, обрядові, релігійні свята.
Музичні культури кожного народу представляли собою єдине ціле і в той же час вони постійно взаємодіяли з іншими музичними культурами, запозичуючи їх кращі досягнення.
З появою професійних музикантів і композиторів народна музика стала широко використовуватись в їх творчості
насамперед тому, що в ній знайшло глибоке відображення духовне життя народів, їх уява про красу і гармонію.



Категория: Художня культура | Просмотров: 7997 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 3.1/16 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат