Главная » 2010 » Лютий » 19 » 6 клас Урок 6 Пейзаж у живописі

Коли говорити про вітчизняних живописців, що працювали в царині пейзажного живопису, не можна оминути увагою - гордість національної культури нашого народу, зразок професійності мистецтва маляра  Й.Бокшая. Вона служить і служитиме процвітанню рідного краю, казкової  -землі Закарпатської, вдячним шанувальникам корифея закарпатської школи образотворення народного художника СРСР, академіка Й.Й.Бокшая. Постать Й.Бокшая для образотворчої культури краю та усього регіону була і є знаковою. Високопрофесійний освічений художник Й.Бокшай сам безпосередньо творив історію національної культури. Разом з А.Ерделі, Ф.Манайлом, своїми учнями та послідовниками, організував самостійну школу живопису. Засади цієї школи та основні віхи творення багато в чому стикалися з сучасним їм мистецтвом європейських країн-сусідів Закарпаття: Угорщини, Чехословаччини. Втім, витоками своїми вони опирались на народну творчість та етнокультурні традиції краю.
Цілісність творчого портрету маестро Йосипа Йосиповича Бокшая доводять високохудожні полотна автора, що зберігаються в музеї, їх є понад 80. До усіх ексклюзивних характерних ознак епохального автора можна додати послідовність та відданість справі реалістичного образотворення та патріотичність звучання мистецької ліри.
Поруч з краєвидами, натюрмортами та портретами - сила-силенна монументальних творів, що є свідченням духовної стійкості та гармонії мистецької і життєвої позицій. Художник-інтелігент Бокшай не приховує свого релігійного світобачення та світосприймання, тим самим стаючи на бік "народного" стилю життя. Персоніфіковане відтворення соціальних та етнічних типажів у розгорнутих композиціях веде, попри уявну демократичність, до глибоких персональних звернень до глядачів, до кожного окремо.
Власна душевна чистота, відчуття синівської відданості та прагнення до служіння рідній землі знаходять беззастережне підтвердження у розмаїтих самобутніх творах Й.Бокшая. Живописне Закарпаття у динаміці розвитку соціально-етнічних стосунків, його природи та довкілля, просторово-часовому зв’язку з культурою предків та мораллю християнства торкає серця сучасників непересічними творами Й.Бокшая. Могутній стрижень першодуховності пронизує увесь творчий доробок нашого земляка, стає наріжним каменем творчого посилання нащадкам у високодуховних творах сакрального змісту.



Категория: Образотворче мистецтво | Просмотров: 2497 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 4.2/4 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат