Главная » 2010 » Лютий » 20 » 6 клас Урок 32 Праця в мистецтві різних народів

  Одним із найвідоміших майстрів пензля, які змальовували українські жнива, був Микола Пимоненко - уславлений художник, академік, автор понад семи сотень картин і малюнків, чиї твори сьогодні є і в музеях, але переважно - у приватних колекціях. А одна з картин – «Гопак» - ще з 1909 року стала окрасою експозицій Лувру. Видатний майстер побутового жанру Микола Пимоненко написав полотно «Жнива».
Інші відомі художники України теж долучилися до відтворення образу жнив за допомогою фарб і пензлів. Із цих робіт уже давно можна б скласти і видати розкішний альбом. Але поки що такого альбому немає…
Тимчасом традиції святкування українських жнив невпізнанно змінилися. Сьогодні свято «першого снопа» або завершення жнив присутнє в Україні де-не-де. Іноді це святкування відбувається в одному окремо взятому селі. З короткою промовою директора того чи іншого сільськогосподарського товариства, виступом місцевого хору-ланки або шкільного ансамблю пісні й танцю, з неодмінною, упізнаваною в усіх краях піснею «Тихо над річкою, як зайде сонечко, стелеться низько туман, ніжно шепочеться житнє колоссячко, спить зачарований лан» та зі щедрим, звісно, застіллям. Співають і давніх жартівливих пісень – адже одвічний український гумор ніде не подівся, він живе й допомагає людям працювати і святкувати нині так само, як у часи прадавні.

                                                                                                                                                               Надія Степула



Категория: Образотворче мистецтво | Просмотров: 3180 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 5.0/2 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат