Главная » 2010 » Лютий » 20 » 6 клас Урок 31. Побутовий жанр

Павло Андрійович Федотов (1815-1852)

 П. А. Федотов, великий художник, " один із найбільш яскравих і чарівних особистостей російського мистецтва " (А. М. Бенуа), художник-живописець, рисувальник майстер побутового жанру.
Засновник критичного суб'єктивного реализму.
Вершиною творчості Федотова й найбільш відомим його твором стала картина - " Сватання майора " (1848). По-своєму скориставшись досвідом академічної живопису, художник зумів так побудувати композицію, що зображена сцена виглядала природно, і водночас по-театральному виразно. Персонажі і відносини з-поміж них були психологічно точні і переконливі.
Добрий гумор і співчуття людям перекривали ноту сатиричного осуду, а найвища досконалість живопису змушувала насолоджуватися зображенням. Метод роботи над реалістичної картиною, відкритий Федотовим в " Сватанніі майора ", надовго ввійшов у практику російських художників. Картина принесла художнику-аматору звання академіка " по живопису домашніх сцен " (1848).
Триумф " Сватання майора " був вищої точкою у житті художника. Останні два роки життя Федотова досить загадкові. Доброзичливий і товариський за своєю природою, він замкнувся  в слбі, самотужки, безуспішно намагаючись боротися зі злиднями. Зазнали невдачі спроби працювати в царині літографії.  Ім"я Федотова завжди шанувалося високо, але переважно за ранні праці та особливо за
 " Сватання майора " , коли він вперше рішуче проклав реальний шлях у російський живопис, ставши родоначальником побутового жанру, й попередником художніков-передвижників, що з'явилися через століття. У пізніх ж роботах він разюче обігнав свій часу, за що його сприймали стримано, спантеличено, навіть скептично, - і тільки набагато пізніше прояснився зміст і визначилося значення його дивних прозрінь.

   



Категория: Образотворче мистецтво | Просмотров: 4931 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 4.8/8 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат