Главная » 2010 » Лютий » 20 » 6 клас Урок 23 Портрет у шаржі та карикатурі

Зі своїми шаржами тернопільський художник Микола Дмітрух бере участь у різноманітних конкурсах. На одному з них, що відбувався у Польщі, чоловік навіть встановив рекорд. Коли художник малює карикатуру, то намагається надати своїй роботі глибокого змісту.
- Намагаюся малювати людей, яких добре знаю, - ділиться секретом художник. - Щоб намалювати вдалу карикатуру, потрібно бути в деякій мірі психологом і бачити внутрішній світ людини.
Хоч невеличке спілкування з людиною, карикатуру якої хочеш намалювати, повинно бути обов’язково.
- Справа у тому, що зовнішність може бути зрадливою, - розповідає Микола Дмітрух. - Необхідно дивитися глибше.
Бували і такі випадки, що люди ображалися на художника, коли бачили закінчену роботу.
Але це мене не дуже зачіпає, - говорить тернополянин. - Бо одразу пригадую вислів: "Сміється над собою той, хто духовно здоровий”.
Якщо ж митець береться малювати когось із відомих людей, то все одно вивчає їх.
Спостерігаю за ними по телевізору або шукаю публікації про цих людей, - розповідає пан Дмітрух. - Аж після цього починаю працювати над карикатурою.
Також тернополянин ліпить скульптурні карикатури. Це заняття хоч і технічно важче, але все одно варте уваги, зазначає він.
  Ідеї мені дарує саме життя. Іноді просто йдеш вулицею і бачиш живий сюжет для чергової карикатури, - каже чоловік. - Звісно, я намагаюся передати це на папері.
   Є ще один секрет, розповів художник, коли приходить думка, то її одразу необхідно фіксувати, тобто записувати на папері.
Ще я не люблю підписувати свої роботи, - зауважує тернополянин. - Просто карикатура. Це такий жанр, коли слова недоречні.
   Микола Дмітрух народився 20 червня 1954 року в селі Краснопілля Миколаївської області. Із 1970 року проживає у Тернополі. У 1970 році закінчив Вінницьке училище прикладного мистецтва. Працює в галузі станкового живопису і графіки (книжкова ілюстрація, плакат, рисунок, дружній шарж, карикатура, екслібрис). Лауреат Всеукраїнських і міжнародних виставок. Член національної спілки художників України (з 1990 року).
 Член асоціації карикатуристів (з 2008 року). Із 1993 року працює викладачем у Тернопільській художній школі.



Категория: Образотворче мистецтво | Просмотров: 4263 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 3.5/8 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат