Главная » 2010 » Лютий » 20 » 6 клас Урок 21 Зображення людини в русі

Якщо ви не будете людиною спостережливою, і досконало не вивчите пропорційне співвідношення окремих частин людського тіла вам важко буде виконати образ людини в русі. Знання пропорцій тіла людини значно полегшує її зображення, тому вивченню його будови багато уваги присвячували художники різних часів. Ще в давнину, щоб полегшити зображення людини, єгипетські художники брали за одиницю вимірювання довжину середнього пальця руки, який вміщується у всій постаті 19 разів. Але більш життєвими виявлялися канони стародавніх грецьких митців (зокрема, Лізіппа), які взяли за основу одиницю вимірювання голову. Канони ці відновлювалися і по-яснювалися художниками Ренесансу (серед яких були Леонардо да Вінчі, Мікеланджело) та іншими художниками протягом багатьох століть.
З метою вивчення пропорцій людини майбутньому вчителеві корисно уважно розглянути, звертаючи увагу на зміну цих пропорцій залежно від зросту і віку людини.
   Отже, пропорції постаті у людей різного віку неоднакові. Так, висота голови в немовляти вкладається в постаті 4 рази, у дворічної дитини — 5 разів, у семиріч-ної — 6, у чотирнадцятирічної — 7, а в двадцятип'ятирічної людини, високої на зріст,— 8 разів. Залежно від зросту пропорції тіла теж змінюються. Так, у дорослої людини, високої на зріст (1,8 м), висота голови вкладається 8 разів, середньої         (розмірамголови.1,7 м) — 7,5 раза, низької — 7 разів.
   Вивчаючи пропорції постаті дорослої людини, слід звернути увагу на такі орієнтовні відомості:
1. Голова і тулуб становлять половину всієї постаті людини, а друга половина — це ноги.
2. Ширина розставлених рук наближається до величини зросту тіла людини.
3. Ширина плечей дорівнює двом головам, ширина чоловічого таза —1 — , жі-ночого — 1 — висоти голови.
4.Довжина рукидорівнює трьомрозмірам голови.
5. Опущена рука доходить до половини стегна.
6. Довжина кисті руки дорівнює розміру обличчя.
7. Довжина стопи дорівнює висоті голови.
   Слід відмітити і відмінність у пропорціях між чоловічою і жіночою постатями. Так, чоловіки вищі на зріст від жінок, у них відносно довші ноги і ширші плечі, товща шия, довші кисті і стопи.
Щоб ознайомитися з пропорціями голови людини, розглянемо схематичні малюнки і зробимо висновки:
1. Загальний обрис голови людини у фронтальному положенні 6лизький до овала, який ділиться лінією очей на дві рівні частини.
2. Обличчя ділиться на три рівні частини: від початку волосся до лінії брів, від лінії брів до кінця носа, від носа до підборіддя.
3. Нижню частину обличчя від носа до підборіддя ділимо ще на три частини. Верхня визначить лінію рота.
4. Верхній край вуха розміщений на рівні брів, нижній — на рівні основи носа.
5. Лінію очей у фронтальному положенні голови можна поділити на п'ять однакових частин, з яких друга і четверта частини припадають на очі.
6. Ширина носа дорівнює довжині ока, а ширина рота — майже подвійній довжині ока.
  Якщо уважно розглядати, то видно, яке велике значення в побудові голови мають правильне визначення не лише лінії брів, очей, носа, рота, а й середньої лінії обличчя, що умовно проходить через середину лоба, основи носа, губ, підборіддя і ділить голову на дві симетричні частини.
  Середня лінія допомагав не лище визначити напрям голови в перспективі, а й правильно розмістити частини обличчя.
 Голову починають малювати з розміщення на форматі загальної еліпсоподібної форми голови, визначення місця і напряму середньої лінії (симетрії), лінії очей, брів, носа, підборіддя і волосся, потім лінії рота, вух. Після перевірки пропорцій приступають до малювання частин обличчя, виявляючи характерні риси.

 



Категория: Образотворче мистецтво | Просмотров: 8294 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 4.9/9 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат