Главная » 2010 » Лютий » 16 » 5 клас. Урок 8. Композиція у декоративному мистецтві

Говорити про декоративне мистецтво, а зокрема про його композицію, не можна оминути творчість мисткині, яка представляє цей вид мистецтва.  Стиль Марії Приймаченко впізнаваний глядачем.  Небагато  відомо художників, які в зрілому віці в душі залишаються дітьми, творячи свої фантастичні образи. Одні із них асоціюються з "Добром” інші зі "злом”.  Добро виступає у творах Марії Приймаченко на передній план.   Проте, як протидія, добру в її роботах з'являється зло.
Якщо прообрази " добрих" звірів і птахів майже завжди легко вгадуються - леви, ведмеді, зайці, лелеки, ластівки, то "зло"
 - сила химерна і невпізнанна.
    Але і тут художниця вдається до свого улюбленого прийому "олюднення" - фантастичні звірі у неї з великими очима, облямованими віями. Представниця ("наївного мистецтва"); лауреат Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка Марія Приймаченко
 народилася в селі Болотня на Київщині, де і провела все життя.
 Батько, Авксентій Григорович, був теслею-віртуозом, майстрував дворові огорожі у вигляді стилізованих "головкатих" зображень.
 Мати, Параска Василівна, була визнаною майстринею вишивання (сама Марія Авксентіївна вбиралася у сорочки, вишиті власноручно).
Дитинство Марії Авксентіївни було затьмарене страшною недугою - поліомієлітом. Це зробило її не по-дитячому серйозною й спостережливою,
загострило слух і зір. Марія Авксентіївна гідно і мужньо пронесла всі життєві знегоди, пізнала щастя любові (чоловік загинув на  фронті) і щастя материнства: її син Федір - теж народний художник, він був її учнем і другом.
 ”Починалося все це так,- згадувала художниця.- Якось біля хати, над річкою, на заквітчаному лузі пасла я гусей. На піску малювала всякі квіти, побачені мною.
А потім помітила синюватий глей. Набрала його в пелену і розмалювала нашу хату..." Кожен приходив подивитися на цю дивину, зроблену руками дівчинки. Хвалили. Сусіди просили і їхні хати прикрасити. Так народжувався талант художниці, яка своєю творчістю прославила нашу Україну.



Категория: Образотворче мистецтво | Просмотров: 2989 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 3.0/1 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат