Главная » 2010 » Лютий » 16 » 5 клас Урок 5 Засоби виразності скульптури

Скульптурний образ у просторі, передача її руху, постави, жесту,  моделювання, що підсилює рельєфність форми, організація об’єму, зоровий ефект його маси, вагових відносин, вибір пропорцій, специфічних в кожному випадку характер силуету є головними виразними засобами скульптури. Скульптура  (лат. sculptura, - висікаю, вирізую), творення, пластика, вид мистецтва, заснований на принципі об’ємного, фізично тривимірного зображення предмету. Як правило, об’єкт зображення в скульптурі - людина, рідше - тварини (анімалістічеській жанр), ще рідше - природа (пейзаж) і речі (натюрморт).
Об’ємна скульптурна форма будується в реальному просторі по законах гармонії, ритму, рівноваги, взаємодії з навколишнім архітектурним або природним середовищем і на основі наблюденних в натурі анатомічних (структурних) особливостей тієї або іншої моделі.
Розрізняють два основні різновиди скульптури: круглу скульптуру, яка вільно розміщується в просторі, і рельєф, де зображення розташовується на площині, створюючій його фон.
До творів круглої скульптури, що зазвичай вимагає кругового огляду, відносяться: статуя (фігура в зростання), група (дві або декілька фігур, складових єдине ціле), статуетка (фігура, значні менша натуральної величини), торс (зображення людського тулуба), бюст (погрудноє зображення людини) і т.д.
Форми рельєфу варіюються залежно від його призначення і положення на архітектурній площині (фриз, фронтонна композиція, плафон і т. д.). По висоті і глибині зображення рельєфи підрозділяються на низькі - барельєф, високі - горельєф, поглиблені і контррельєфи.
За змістом і функціям скульптура ділиться на монументально-декоративну, станкову і так звану скульптуру малих форм. Хоча ці різновиди скульптури розвиваються в тісній взаємодії, у кожної з них є свої особливості. Монументально-декоративна
Скульптура розрахована на конкретне архітектурно-просторове або природне оточення. Вона носить яскраво виражений суспільний характер, адресується до мас глядачів, розміщується перш за все в суспільних місцях - на вулицях і площах міста, в пареннях, на фасадах і в інтер’єрах суспільних споруд.



Категория: Образотворче мистецтво | Просмотров: 2952 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат