Главная » 2010 » Лютий » 17 » 5 клас. Урок 24. Декоративна композиція. Організація елементів композиції

Для симетричної композиції декоративного малюнка характерна врівноваженість правої й лівої або верхньої й нижньої частин по масі, обрисам і т.п. Композиційні пошуки при роботі над малюнком для якого або вироби пов'язані з обліком зорового сприйняття маси цього виробу. Було б помилкою почати малюнок, не продумавши й не виробивши ніяких певних міркувань щодо того, що будеш зображувати, і як це може виглядати.
Треба прикласти всі зусилля, щоб якнайкраще уявити собі елементарні закономірності форми виробу, що будеш малювати. Характер Зорового сприйняття маси враховує розміри й форму виробу, колір, фактуру й текстуру (природний малюнок) матеріалу, ступінь освітленості поверхні й т.д.
Звідси можна вивести поняття, що декоративне малювання є по суті створення проекту майбутнього виробу декоративно-прикладного мистецтва. Розробка декоративного малюнка виробу здійснюється з обліком эстетических вимог у дусі сформованих художніх традицій. Перед виробленням правильного подання про характер виробу треба усвідомити, як побудувати форму й пропорції.
При цьому помнете про особливість того виду композиції, що вибраний для рішення завдання: фронтальний або глибинно-просторовий. Це дуже важливо, тому що перед вами виступає необхідний у таких випадках орієнтир. Нерідко доводиться попадати в ситуації, особливо у творчій композиційній роботі, коли початок її підказують несподівані знахідки з арсеналу того, що автор проекту виробу знає й уміє застосувати.
Дуже потрібну роль у подібних утрудненнях грає також виконання невеликого ескізу. Приступаючи до ескізу, варто уважно поставитися до аналогів, баченим ніколи в натурі або в ілюстраціях і відбитим у пам'яті. Всі ці додаткові фактори треба зібрати в один цільний об'ємно-просторовий образ, щоб зникла відволікаюча від роботи думка про набір плоских обрисів декоративного зображення.



Категория: Образотворче мистецтво | Просмотров: 2834 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 5.0/2 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат