Главная » 2010 » Лютий » 17 » 5 клас. Урок 13 Засоби виразності скульптури

У народів різних континентів ще в первісному суспільстві зародилась і була поширена скульптура як один
із багатьох видів мистецтва.
Скульптура — вид мистецтва, основним засобом художньої виразності якого є співвідношення обсягових форм
у реальному просторі. Скульптурне мистецтво вміло використовує закономірності пропорційності та ритму з урахуванням освітлення.
Скульптурні твори виконують із твердих або пластичних матеріалів — виліплюють з глини або пластиліну, висікають з граніту і мармуру, вирізають з дере­ва, виливають із бронзи, чавуну, виколочують та карбують з нержавіючої сталі, міді, алюмінію. Об'єктом скульптурного зображення є людина, іноді тварина. Основними видами скульптури є кругла скульптура і рельєф. Кругла скульп­тура (статуя, напівфігура, бюст, скульптурна група) розра­хована на круговий огляд. У рельєфі опукле зображення ви­ступає з площини, що становить основу твору. Завдяки цьо­му скульптор у рельєфі має більше, ніж у круглій скульп­турі, можливостей вільно групувати постаті та відтворювати елементи пейзажного і архітектурного середовища. Залежно від того, наскільки високо виступає зображення над фоном, розрізняють барельєф, горельєф і контррельєф. Своєрід­ним різновидом рельєфу є медаль. За призначенням скульп­туру поділяють на монументальну (пам'ятник, надгробок), монументально-декоративну (фонтан, каріатида, маскарон тощо) та станкову
(скульптура в музеях, на виставках, в інтер'єрі громадських, державних та особистих будівель). Окремим різновидом станкової скульптури є скульптура ма­лих форм (статуетки людей, тварин тощо).
 Скульптура відіграє важливу світоглядну роль, оскільки сприяє формуванню ідеалів, дає змогу людині
побачити себе збоку.
Чудовим зразком круглої, монументальної скульптури є Ніка Самофракійська — одна з найвідоміших статуй античної епохи, присвячена богині перемоги Нікі.
Створена у родоській школі скульптури. Зберігається й донині у Луврі (Париж, Франція).
Статую спорудили жителі острова Родос на згадку про перемогу, здобуту ними над флотом сирійського царя.
 Вона стояла на стрімкій скелі над морем, її п'едестал зображував ніс бойового корабля. Могутня й поважна Ніка в одязі, що розвивається від вітру, представлена в нестримному русі вперед. Крізь тонкий прозорий хітон просвічується прекрасна фігура, яка вражає глядача пластикою пружного і сильного тіла. Впевнений крок богині і
гордий помах орлиних крил народжують почуття радісної та урочистої перемоги.



Категория: Образотворче мистецтво | Просмотров: 6940 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 3.9/7 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат