Главная » 2010 » Лютий » 17 » 5 клас. Урок 12 Композиція у живописі. Пейзажний жанр. Марина.

Море... Спокійне й схвильоване, в бурю та в спокійну погоду завжди вабить творчу душу. Надихає, змушує задуматись над тлінністю нашого життя. Море завжди приваблювало художників, мало над ними незбагненну магічну силу... Певно, немає жодного художника, який би не намагався зобразити його. Одні створювали епізодичні етюди, не пов'язані з основним видом їх мистецького жанру, інші часто поверталися до цієї теми, приділяючи велику увагу зображенню моря на своїх картинах.

 

Однак, лише Айвазовський цілком і повністю віддав свій величезний талант мариністичному живопису.... Народився Іван Костянтинович 17 (29) липня 1817 року у Феодосії. Будиночок Айвазовських стояв на околиці міста, на піднесенні. З тераси, оповитої виноградною лозою, відкривалася широка панорама на плавну дугу феодосійської затоки, північно-кримські степи з древніми курганами, що встають як марево на обрії. Від природи він був наділений блискучим талантом, який швидко розвинувся завдяки щасливим обставинам і, насамперед, середовищу, у якому проходили його дитинство і юність. Малювати Іван почав дуже рано і майже одразу - "по дорослому". 

З дитинства він мріяв про подвиги народних героїв. На схилі років він писав: "Перші картини, бачені мною, коли в мені розпалювалася іскра полум'яної любові до живопису, були літографії, що зображують подвиги героїв двадцятих років, що борються з турками за звільнення Греції. Думка про цю величну країну згодом часто виникала у мене у вигляді битв на суші і на морі". Щаслива випадковість привела 16- річного Айвазовского до Петербургу, де в 1833 році по представлених дитячих малюнках він був зарахований в Академію мистецтв, у пейзажний клас професора М.Н. Воробйова - автора перших вітчизняних марин і морських баталій. Вчився Айвазовський легко, охоче, уважно і захоплено, вивчаючи творчість своїх великих попередників і сучасників - Сильвестра Щедріна, Карла Брюллова, Федора Бруні. Картина "Дев'ятий вал", написана Айвазовским у 1850 році, знайшла широкий відгук у момент її появи і залишається до наших днів шедевром живопису.

У творчості майстра можна зустріти полотна найрізноманітнішої тематики. Чимало робіт він присвятив Україні, красі її природи, своєрідності побуту ("Чумацький обоз", "Український пейзаж", "Млини на березі ріки, Україна", "Під час жнив в Україні", "Весілля в Україні"). Та попри все головний "натурник" Айвазовського - море. Морю присвячені більшість його картин. Морю присвячені найкращі з них. Свої твори, що вражали і вражають життєвістю і природністю, художник малював не з натури, а в майстерні. Багатьох це дивувало. Сам Айвазовський не бачив у цьому чогось незвичайного. У нього була своя сформована система творчої роботи. "Живописець, котрий тільки копіює природу, - говорив він, - стає її рабом...

Людина, не обдарована пам'яттю, яка зберігає враження живої природи, може бути чудовим копіювальником, живим фотоапаратом, але істинним художником - ніколи. Рухи живих стихій невловимі для пензля: писати блискавку, порив вітру, сплеск хвилі - немислимо з натури... Художник повинен запам'ятовувати їх...". І це йому вдалось.



Категория: Образотворче мистецтво | Просмотров: 3607 | Добавил: olga_salamaha | Рейтинг: 4.8/5 |
Всего комментариев: 0



Пошук по Сайту

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Авторизація

Логин:
Пароль:

Міні Чат